Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen johtokunnan kokous 24.10.2013

Kokouksen esityslista löytyy täältä: 24.10.2013 kokous tai sitten voi hakea kaupungin esityslista/pöytäkirjahaulla: http://ktweb.tampere.fi/ktweb/

Kokouksen VAPEJO:24.10.2013 16:00:00 esityslista:

 §  Liitteet   Otsikko
73 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
74 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen
75 Läsnäolo- ja puheoikeuden myöntäminen
76 Ajankohtaiskatsaus
77 1 kpl Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toiminnan ja talouden katsaus 8/2013
78 Kouluikkuna – vertailutietokanta
79 1 kpl Osallistuminen Muutoksen tuki -hankkeeseen
80 2 kpl Valtuustoaloite oppilaskohtaisen tuen järjestämisestä koskevan täydennyskoulutusohjelman järjestämiseksi kaikille perusopetuksen opettajille – Riitta Ollilla ym.
81 1 kpl Perusopetuksen opetussuunnitelman muutos vuosiluokkien 1-6 arvioinnin osalta
82 Tiedotusaineisto

Esityslistasta mietteitä

Tämän kerran suurin juttu on jälleen antaa tiedoksi asioita (oli tuolla toki pari muunlaistakin pykälää). Näistä se oleellisin taitaa olla pykälän 77 toiminnan ja talouden katsaus johon on saatu päivitetty tilanne elokuun loppuun asti.

Esityslistan mukana tuli melko paksu materiaali jossa käydään yksityiskohtaisesti läpi eri tavoitteita varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tavoitteista ja siitä missä vaiheessa niiden toteuttamisessa ollaan.

Harmillisesti materiaalissa ei ollut oikein niitä määrällisiä tavoitteita vaikkapa ”laaja-alaisten erityisopettajien vuosiviikkotuntien määrä lähipalveluna” kohdassa ollenkaan. Yritäppä siinä sitten sanoa ovatko seuraavat merkinnät hyviä vai huonoja tilanteita:

Keskinen alue: 688 vvkt
Läntinen alue: 583,6 vvkt
Itäinen alue: 532 vvkt

Että onko tavoite saavutettu vai ei? Jaa-a.

Onneksi osassa kohdissa jopa oli merkintöjä joista saa jotain selvääkin ollaanko hyvällä vai huonolla polulla. Vaikkapa oppilasta/tietokone on Tampereen kouluissa ollut 2012 5/tietokone, tällä hetkellä se on 4,7/tietokone.

Itselleni oli mielenkiintoista myös katsoa vapejon alueen kehittämishankkeiden määrää ja tilannetta. Näitähän riittää ties minkälaisia kansainvälistymishankkeista erityisen ja tehostetun tuen kehittämisen (KELPO) hankkeisiin. Itsehän olen seurannut sivusta seutukunnan ja Vesilahden edustajana mm. Koulujen laitteet ja ohjelmistot tehokäyttöön, TOP School -hankkeen sekä Osaava-projektin etenemistä ja toteutusta (sekä ollut myös osassa noista mukana).

Tulojen ja menojen osalta olikin jännä nähdä miten henkilöstömenojen osalta edelleen varhaiskasvatuksen puolella valitetaan ”odottamattomista palkankorotuksista” jotka aiheuttavat melkein miljoonan ylityksen. Edelleen on kyllä suunnittelu ollut vähän löperöä jos ei näin pientä palkankorotusta joka tällä kierroksella tullut voitu mitenkään arvioida oikein…

Jos kuitenkin sitten summataan tämä osuus kolmella jutulla:

  1. lukekaa tuo liite esityslistasta jossa on tämä esitys jos tarkempi kuva Tampereen varhaiskasvatuksen tai perusopetuksen laajuudesta ja toiminnasta kiinnostaa. Tällainen matsku kun pusketaan ulos kolme kertaa vuodessa ja se todella käy läpi laajasti miten tämä puoli Tampereella pyörii. Samalla näkee millaisesta sekametelisopasta pitäisi sitten saada poimittua jotain kommentoitavaa 🙂
  2. Hauska yksityiskohta on se, että vapejon alueelta pitää säästää 2,2 miljoonaa ja valtiolta saatiin valtionavustuksia 2,2 miljoonaa euroa.
  3. Loppupeleissä ennuste on se, että tuotantoalueen tilikauden tulosennuste on yhteensä noin 2 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa heikompi.

Isojen kuntien Kouluikkuna -vertailutietokanta sekä MuTu – Muutoksen tuki -projekti ja Tampereen osuudet näissä vaikuttivat kannatettavilta projekteilta osallistua ja toivottavasti esimerkiksi MuTu-hanke saisi valtiolta avustusta niin että se toteutetaan. Liitteestä löytyy lisää infoa noista projekteista/hankkeista.

Riitta Ollillan ja 12 muun valtuutetun esittämään aloitteeseen täydennyskoulutuksen lisäämisestä vastataan kertomalla Osaava ja KELPO-koulutuksista joita järjestetään ja on järjestetty jo useita vuosia kyseiseen aiheeseen liittyen. Mitään erillisiä toimenpiteitä lisäkoulutuksille ei nähdä.

Mitenkäs lisäisitkään kun säästötoimenpiteet syövät kaikki koulutukset minimiin ja nämä projektit tuntuvatkin olevan ainoita keinoja saada rahoitusta opettajien koulutukseen.

Ihan toinen asia on se, riittääkö tämä vai ei. Veikkaan ettei demaritkaan löydä tälle aloitteen tavoitteelle rahaa mistään vaikka sitä tuossa aloitteessa hakevatkin. Saahan sitä jeesustella koulutuksen tarpeesta mutta samalla viedä ne varat pois säästöjen kautta.

Mutta onneksi on KELPO ja muut hankkeet ja niiden kautta saatava koulutus.

Viimeinen ”normipykälä” on 81, jossa päätetään yhtenäistää alakoulujen arviointikäytännöt vuosiluokille 1-6. Oleellisin juttu taitaa olla yhteinäistäminen ja se, että numeerisen lukuvuositodistuksen antaminen aikaistetaan vitosluokalta nelosluokan puolelle. Numeerinen välitodistus annettaisiin syksyn päätteeksi edelleen vasta viidesluokkalaisille.

Ei mitään ihmeellistä siis tässä(kään) pykälässä.

Raportoin tarvittaessa pöytäkirjan tarkistamisen jälkeen jos jossain pykälässä nousi ihmeteltävää tai omituista ja kuten aina, otan vastaan kommentteja ja huomioita näistä asioista vaikka mailitse tai kommenttina tähän jos joku jotain hassua havaitsee.

Kokouksen jälkeen

Ei muuta ihmeellistä kuin että hieman pelottaa millaisiin säästöihin vuonna 2014 joudutaan. Niin ja Tampereen perusopetuksen kustannukset ja muut tunnusnumerot eivät ole muihin kaupunkeihin verrattuna huonoja. Ei parhainta, halvinta tai muutakaan äärimmäistä. Se on ihan ok tilanne.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.