Nimettömyys ja nettikirjoittelu

Palasin pienen tauon jälkeen lukemaan mitä Aamulehden blogisivuilla tapahtuu. Olin pitänyt kuukauden tauon sillä en enää jaksanut osallistua ylikuumenneeseen sananvaihtoon joka oli saanut alkunsa jo ajalta ennen eduskuntavaaleja. Idioottimaisuuksia ja puhdasta roskaa tuli suunnalta jos toiselta.

En ole todellakaan ensimmäinen joka on jättänyt Aamulehden blogipalstan oman onnensa nojaan, syystä tai toisesta. Miksi sitten palasin niin ehkä olen masokisti? Ehkä pidän siitä, että ajatuksia ja ideoita haastetaan, eikä synny facebookissa helposti syntyviä ”sisäpiirejä” joissa on vain samaa mieltä olevia nyökyttelemässä päitään ja hymistelemässä keskenään.

Vaikken aina jaksakaan innostua Jussi Lähteen kirjoitteluista, oli hänen ”Verkon nimettömyys ja giljotiini” ajatuksia nostava ja asiallinen teksti.

Verkon nimetön kirjoittelu on johtanut vallankumoukseen. Valta on siirtynyt äänekkäimmille, törkeimmin käyttäytyvimmille ja yksisilmäisimmille tahoille, joilla ei tunnu olevan muuta tekemistä. Muut kaikkoavat, antavat periksi, poistuvat ja antavat äänekkäimmille harhakuvan siitä, että he edustavat pitkään vaiennutta enemmistöä.

Juuri tuollainen fiilis minulla on ollut alusta lähtien kyseisen nettipalstan kanssa. Siellä äänekkäimmät ja muiden näkökulmille sokeimmat ölisijät ovat saaneet sivuston tuntumaan viidakolta, jossa vain vahvimmat ja jääräpäisimmät, aikaansa sivuilla ”tuhlaavat”, voittavat. Muut pysyköön poissa eriävine mielipiteineen.

Tekstin kommentteja lukiessa moni nimimerkin takaa kirjoittava kavahtaa ajatusta, että pitäisi väkisin kirjoittaa omalla nimellä. Ihan validi kysymys on se, miten tuo voitaisiin edes varmistaa jos ei käytettäisi pankkitunnuksia ja että miksi keskustelun tasoa ei ylläpidettäisi tiukemman moderaation kautta. Tokihan löytyi nimimerkin takaa huutelijoita jotka eivät ymmärtäneet ollenkaan pointtia ja diktatuuri/sananvapaus-kortteja alettiin lyömään pöytään ilman mitään perustelua.

Mitä mieltä sitten itse olen? Kokeillaanpa ajatusleikkiä, että kaikki jotka nyt kirjoittavat Aamulehden blogisivuilla nimimerkillä häviäisivät bittiavaruuteen sillä hetkellä kun ”omalla nimellä” kirjoittaminen olisi ”pakollista” (heittomerkit ihan vain sen takia, ettei tätä kyllä pystytä mitenkään oikeasti varmistamaan…). Tällöin nopean oman subjektiivisen listauksen mukaan häviävistä kirjoittajista katoaisi enemmän ihan fiksua ja keskusteluun kykenevää väkeä kuin idioottitrollaajaörvelöitä. Sama kyllä pätee myös toisin päin, jos vaikka kaikki ”omalla nimellään” kirjoittajat häviäisivät.

Yritän siis sanoa sitä, että omalla nimellä kirjoittaminen ei ole se avain onneen ja laadukkaampaan keskustelun tasoon. Toki kaikista alhaisempien ja typerimpien tekstien määrä voisi vähentyä _hieman_, mutta saman voisi saavuttaa kyllä myös ihan puhtaasti paremmalla/tiukemmalla moderaatiollakin.

Silti kaipaisin sitä, että me voisimme netissä puhua omina itsenämme ja ottaa vastuun siitä mitä sanomme. Itse kirjoitan juuri tämän takia omalla nimelläni, sillä en ymmärrä mitä iloa on siitä että ”ampuisin puskista” ties mitä soopaa. Haluan itse ymmärtää asioita ja jopa (gasp!) oppia jotain muilta ihmisiltä.

Mutta auttaako tähän ”Nimipakko” jollain Aamulehden blogialustalla? Tuskin. Haittaisiko se jotain? Myös tähän vastaan että tuskin. Jos joku ”sananvapauspuolustaja” nyt vetää herneen nenään niin ihan vapaasti. Jos on oikeasti jotain itselle liian läheistä jota ei voi omalla nimellä julkaista, on se varmasti mahdollista ylläpidon avulla, nimimerkin suojissa, ihan kuin printtilehdissäkin. Tai sitten voi kirjoittaa jonnekin muualle. Jos pelkää omalla nimellä kirjoittamista niin kannattaisi ehkä miettiä, että mikä siinä omassa kirjoituksessa on syynä, että sitä ei pysty omalla nimellään kirjoittamaan? Työpaikka tai perhe saa tietää mitä mieltä _oikeasti_ asioista on? Tätä perustelua en kyllä ymmärrä kauhean hyvin. Aika monella kun on mielestäni todella outoja käsityksiä siitä miten paljon tai vähän erilaisia mielipiteitä suvaitaan tai pitäisi suvaita. Eikö tällöin kannattaisi ajaa sellaista yhteiskuntaa jossa juuri edistetään erilaisten näkemysten ja mielipiteiden yhteiseloa?

Aamulehti verkkosysteemeineen saa tehdä miten haluaa ja katsoa millaiseksi mesta muuttuu sen myötä. Olenko itse täällä sen jälkeen kirjoittamassa riippuu puhtaasti siitä miten siellä toimii moderointi ja etenkin siitä, millaiseksi keskustelu siellä kehittyy. Nykytyylillä tuota tuskin jaksaa kovin kauaan seurata.

You may also like...

1 Response

  1. Taneli Hämäläinen sanoo:

    Olen aivan samaa mieltä. Suomi24:n keskustelut, youtube ja sanomalehtien keskustelupalstat pursuavat sadattelua, räikeää liioittelua ja kritiikiksi väitettyjä vihan purkauksia. Yleensä sekaan mahtuu myös harkitsematonta huutelua. Et voi käydä keskustelua politiikasta, ympäristöstä tai uskonnosta, ilman että saat päällesi kaikkea tätä edellä kuvattua p*skaa. Tulee vain sellainen fiilis, että miten tyhmiä ja röyhkeitä ja huonotapaisia ihmiset on. Tämä on varmaan se harhakuva, mistä puhut tekstissäsi. Minua joskus inhottaa ihmiset ja heidän mielipiteensä, vain siksi, että luen muutaman törpön karjumista netissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.