Tampereen kaupunginvaltuutettujen Twitter-tilit, heinäkuussa 2020
Etunimikaimani teki istuvien kansanedustajien twitter-töräytyksistä tutkimuksen, jossa hän tutkaili heidän kirjoittamiaan twitter-viestejä yhden päivän ajalta heinäkuun loppupuolelta.
Tämä oli sen verran mielenkiintoinen vilkaisu eri puolueiden ja kansanedustajien keskustelutyyliin sekä twitter-aktiivisuuteen, että ajattelin tehdä itse vähän samankaltaisen vilkaisun, mutta tällä kertaa Tampereen kaupunginvaltuutettujen osalta.
Siispä keräsin 1.-26.7.2020 välisen ajan kaikki twiittiketjujen aloitukset ja retweettaukset Tampereen kaupunginvaltuutetuilta. Koska tajusin vasta liki homman tehtyäni, että minulta jäi näkemättä erilaiset vastaukset toisten twiitteihin, tämä vilkaisu twitter-aktiivisuuteen on jo ihan sen takia hieman vajaavainen, mutta antaa ainakin jotain suuntaa siihen ketkä ovat ylipäätänsä aktiivisia twitterissä ja ketkä eivät.
Myöhemmin katsoin vielä läpi myös yllä mainittuja kommentteja ja koitin jakaa valtuutettuja aktiivisiin keskustelijoihin ja niihin jotka vain laittavat (tai heidän avustajansa laittavat) materiaalia twitteriin eivätkä koskaan osallistu keskusteluihin. Eivät ainakaan tuona tarkasteluvälin aikana siis.
Tämä on myös toki yksi selkeä asia joka on otettava huomioon, eli ajankohta jonka välisenä aikana tätä listaa tein.
Tässä siis lista jossa olen katsonut valtuutettujen kokonaistwiittien määrän ja jakanut aikavälillä löytämäni aloitukset ja retweetit ei-poliittisiin, poliittisiin sekä epäasiallisiin. Myös näiden twiittien lajittelun osalta kannattaa huomioida että tein sen omista lähtökohdistani ja on varmaa että jokaisella olisi oma tuloksensa siitä, minkä esim. laskee epäasialliseksi viestiksi ja minkä ei. Ihan jo myös ei-poliittisen viestin erottaminen poliittisesta ei ole ihan ilmiselvä ratkaisu monen viestin ja viestijän kohdalla.
Puolueiden erot?
Sitten kokosin tulokset puolueittain ja vertasin niitä toisiinsa. Isoimpien kolmen puolueen osalta eroja ei juurikaan löytynyt. Ei aktiivisuudessa, viestien määrissä kuin muutenkaan. Näillä kaikilla n. puolet valtuutetuista olivat aktiivisia Twitterissä. Kokoomus on ehkä näistä kolmesta se passiivisin keskustelija, kun taas keskisuurten puolueiden puolelle Vasemmistoliitto on nuorempien edustajiensa kautta hyvinkin aktiivinen Twitter-puolue Tampereella. Perussuomalaisten muut valtuutetut ovat Vallinia lukuunottamatta oikeastaan todella passiivisia.
Aktiivisimmat twiittaajat
Sitten katsotaan tutkitun aikavälin eniten twiitanneet yksilöt. Samalla näkyy myös se, mitkä teemat olivat eniten pinnalla tutkitulla aikavälillä ja mitkä ovat eri henkilöiden lempiaiheet mistä puhua.
Samoin oli mielenkiintoista millainen suhde on ei-poliittisilla ja poliittisilla viesteillä. Ehkä tässä etenkin näkyy se, miten pääosalla omat harrastukset ja työ linkittyvät omaan poliittiseen toimintaan. Mutta näkyy myös se, miten paljon nykyiseen vaikuttajien työhön kuuluu tiedottaminen myös Twitterin kautta.
Epäasiallisia twiitanneet?
Lopuksi sitten vielä kokosin yhteen mielestäni epäasiallisten twiittien kirjoittajat. Näistä selvästi eniten törkyä suolsi Veikko Vallin (PS), jonka ulkopoliittisissa sekä talouspuolen mietteissä usein liikuttiin kyllä tässäkin tutkailussa ns. rajalla, mutta jonka etenkin kotimaan jutuissa tuntui usein olevan vahvan rasistinen sekä toisia demonisoiva tai herjaava/alentava kulma.
Kakkoseksi pääsevä Petri Rajala (Kok) taasen on ollut aktiivinen feminismi-keskustelun parissa ja listalle nostamani viisi viestiä olivat mielestäni asiattomia muiden viestien retweettauksia. Näistä löytyi ylilauta-tason öhöhöhöhö-meemejä ja henkilöön käyviä öyhötyksiä. Huomioitavaa on kuitenkin, ettei Rajala kirjoittanut itse epäasiallisia juttuja, vaan ne olivat kaikki muiden juttuja, joita Rajala retweettasi.
Lopuksi Noora Tapion (Vas) yksi retweet Helsingin pormestarista oli mielestäni asiattomuuden rajoilla sekä Juhana Suoniemi (Vihr) huuteli yhdessä twiitissään Yhdysvaltain presidentille tavalla jota itse en olisi tehnyt, mutta nämä olivat melko kevyttä kamaa verrattuna siihen mitä PS:n kansanedustajien suunnalta on viime aikoina saatu kuulla ja lukea. Molemmat ovat muutoin aktiivisia ja asiallisia keskustelijoita.
Mitä opimme tästä?
Yhteenvetona voisin sanoa, että jokaisella isolla puolueella Tampereella on hieman kärkevämpiä keskustelijoita, jotka ovat aktiivisia Twitterissä.
On varmaa että osa aktiivista keskustelijoista on ollut lomailemassa ja/tai en ole onnistunut kiinnittämään huomiota johonkin tiettyyn keskusteluketjuun tahi sitten olen tehnyt jotain merkittäviä muita virheitä tässä todella kevyessä tutkailussani. Jos tällaisia on niin mielelläni kuulen niistä.
Lopuksi haluan nostaa muutamia aktiivisia (ja tämän tutkailun perusteella asiallisia sekä rakentavia) twiittaajaa valtuutettujen joukosta:
- Oras Tynkkynen (Vihr) tuottaa Twitteriin asiantuntijoiden tuotoksia, ulkomaisen median koosteita sekä tekee itse tutkimusta mm. ilmastoystävällisestä sijoittamisesta.
- Minna Minkkinen (Vas) käy monipuolista keskustelua tasa-arvosta ja sote-asioista.
- Jaakko Stenhäll (Vihr) ja Johanna Loukaskorpi (SDP) ovat apulaispormestareina aktiivisesti mukana Twitterissä.
- Kansanedustajista voisi erikseen nostaa esille toki pääministeri Sanna Marinin (SDP), mutta myös etenkin Jouni Ovaska (Kesk) ja Iiris Suomela (Vihr), jotka pystyivät myös osallistumaan keskusteluun aivan eri tavalla kuin mihin pääministerillä ymmärrettävistä syistä on mahdollisuuksia.
- Myös Tiina Elovaara (Sin) oli tutkitun aikavälin perusteella aktiivinen, rakentava ja keskusteleva Twitterin käyttäjä.