Vaaliohjelmat vs. Hiilineutraalius -tiekartta
Kuntavaalit
Kuntavaalit ovat pian täällä ja meidän pitäisi pystyä selvittämään mitkä puolueet todella, oikeasti, varmasti, vievät meidät kohti hiilineutraalia Tamperetta.
Yksittäinen ehdokashan voi sanoa mitä vain, mutta vasta kun riittävän usea ilmasto- ja ympäristömyönteinen ehdokas pääsee läpi, puolueen linja voi olla tässä asiassa hyvä. Eli vaikka äänestäisit hyvää ehdokasta, mutta hän jää vähemmistöön ja ohjelmakaan ei häntä tue, äänesi menee tietyllä tavalla hukkaan. Siksi, on tärkeää katsoa, mitä puolueet linjaavat ja mihin he ovat valmiit sitoutumaan.
Eli kannattaa tutustua puolueiden vaaliohjelmiin, sillä niistä näkee mihin puolue on vaalien jälkeen valmis, mitä puolue nostaa tärkeiksi teemoiksi ja mistä puolue ei puhu eikä pukahda mitään. Hiljaisuuskin meinaan kertoo jotain.
Ohjelmien perusteella rakennetaan tuleva pormestariohjelma, oli johdossa siis kuka tai ketkä vain. Tämä kannattaa oman ehdokkaan ja puolueen metsästyksessä todella ottaa huomioon!
Vaaliohjelmat
Päätin siis heti lähtiessäni ehdolla, että luen tarkoin isojen puolueiden vaaliohjelmat, etenkin ilmastolinjausten osalta. Nämä puolueethan ovat Demarit, Kokoomus, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset.
Puolueiden ohjelmat ovat hyvin eri pituisia. On vähän yli 2000 sanan kevyt ja todella erikoisesti kasattu Perussuomalaisten ohjelma, hyvinkin kulttuuripainotteinen ja korkealla tasolla liitävä demarien ohjelma, sekä sitten tiukasti luokkasota edellä kirjattu vasemmiston ohjelma sekä kokoomuksen tykitys, jossa on sanoja toisensa perään, mutta joka sanoo… ainakin ympäristöasioissa… hyvin vähän.
Teinkin jo aikaisemmin tekstin pintapuolisesta vaaliohjelmien tarkastelusta. Sen voi lukea ja/tai katsoa täältä:
https://www.tuomopekkanen.fi/kuntavaaliohjelmien-tarkasteluja/
Hiilineutraali Tampere 2030-tiekartta ja Ilmastovahti-sivusto
Pohjana vaaliohjelmien analyysiin käytin Tampereen kaupungin jo hyväksymää ja voimassa olevaa Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaa, josta löytyy kuuteen teemaan jaettuna 236 toimenpidettä, joilla sitten pitäisi saavuttaa n. 80% tuosta hiilineutraalius-tavoitteesta. Loput sitten kompensoidaan eri tavoilla.
Ilmastovahti-palvelun avulla kuka vain voi seurata tämän tavoitteen saavuttamista ja sen avulla myös keräsin kaikki toimenpiteet kokonaisuuksineen ja teemoineen kasaan isoon taulukkoon. Tämän sivuston julki saamisesta on ainakin osittain kiittäminen nykyistä vihreää valtuustoryhmää jotka toivat sen tärkeyttä esille valtuustoaloitteessaan.
Datan käsittely
Kävin läpi jokaisen tiekartan 236 toimenpidettä ja etsin kaikista ohjelmista siihen sopivia kannanottoja, joiden perusteella annoin puolueelle jonkin neljästä arvosanasta kolmesta miinus kolmeen pisteeseen.
+3 (vihreät) jos toimenpide on (liki suoraan) mainittu ohjelmassa.
+1 (keltainen) jos ohjelmasta voi ”hyvällä tahdolla” tulkita sen olevan toimenpiteelle myötämielinen.
0 (valkoinen) jos asiaa ei mainita lainkaan tai maininta on aivan liian monitulkintainen tai epäselvä.
-3 (punainen) jos ohjelmassa on selkeitä täysin päinvastaisia linjoja tai suora maininta ettei asiaa kannateta/edistetä.
Sitten otin pisteytyksessä huomioon eri kokonaisuuksien päästöpotentiaalin, eli käytännössä kertoimen ykkösestä vitoseen ja sitä kautta puolueet saivat pisteitä toimenpiteistä, joista raavittiin sitten pisteet toimenpidekokonaisuuksille, jotka yhdistin teemojen alle… ja lopulta saatiin sitten kokonaispisteet. Kertoimella saatiin lisäpisteitä niihin kohtiin joilla voidaan eniten vaikuttaa päästöihin, mutta lopulta se ei olisi vaikuttanut puolueiden välisiin eroihin oikeastaan mitenkään.
Kaiken datan ja kuvaajat voi käydä katsomassa suoraan täältä: http://bit.ly/OhjelmatVS2030
Kokonaispisteistä nähdään siis ehkä eniten sen, mitä aiheita eri puolueet ovat painottaneet mutta myös konkretian tasoa ilmastoasioissa sekä käsiteltyjen tämän aihepiirin asioiden laajuutta.
Muutama huomio tästä on toki sanottava.
Ensinnäkin, osa tiekartan toimenpiteistä on jo käynnissä tai tehty valmiiksi, joten niitä en pääosin alkanut tutkimaan. Lisäksi osa näistä toimenpiteistä oli hyvin hyvin yksityiskohtaisia joita ei käytännössä olisi edes järkevä kirjata mihinkään puolueen vaaliohjelmaan, joten hyppäsin niiden yli.
Tärkein asia on kuitenkin se, että tämä on minun henkilökohtainen näkökulma siitä oliko ohjelmassa tarpeeksi mainintaa eri tasoille, eli ne olivat hyvin usein tulkintoja ”tahtotilasta”, sillä ohjelmia oli kirjoitettu hyvinkin eri tyyleillä. Ohjelmia piti todella lukea kuin piru raamattua. Mutta kuten sanoin, nämä ovat minuun tulkintoja kirjauksista. Voit tehdä itse omasi. Linkki keräämiini tietoihin löytyy tästä alta.
Havainnot ja tulokset
Viidestä puolueesta vain PS:n pormestariehdokkaat ovat irtisanoutuneet hiilineutraaliustavoitteesta. Myös kokoomus, vaikkei sitä tästä ohjelmasta tai pormestariehdokas Kummolan puheista myöskään uskoisi. Ohjelmissaan vain Vihreät, Vasemmisto ja demarit kirjoittivat paperille tavoittelevansa hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.
Perussuomalaiset
Näistä viidesta puolueesta perussuomalaiset siis selvästi eivät tätä tavoitetta edistä, joten heidän ohjelman analysointi on nopeasti tehty. Koko ohjelma oikeastaan ohitti tämän aihepiirin eikä ympäristö- ja ilmastokysymykset olleet esillä muuta kuin hieman liikenteen osalta.
Voisi siis sanoa että Perussuomalaiset aktiivisesti yrittävät estää suuren osan listatuista toimenpiteistä ja lopuista heillä ei ole minkäänlaista yhteistä linjaa tai kannanottoa.
Nolla ilmastotähteä viidestä.
Kokoomus
Kokoomuksesta tosiaan on sanottava, että ohjelma oli kaikista pisin ja monisanaisin, niin silti se ei ottanut juuri mitään kantaa ilmasto- ja ympäristöasioihin. Muuta kuin bisneksenä ja megatrendeinä bisneksen ympärillä joka ”pitää ottaa huomioon”. Konkreettisia avauksia ja tukea tarkoille toimenpiteille ei juurikaan löytynyt. Lisäksi puolueen liikennepolitiikka on monelta osin suoraan vastoin hiilineutraaliustavoitteita.
En pysty näkemään Kokoomusta (tämän ohjelman perusteella!) puolueena, jonka johdolla Tampere voisi saavuttaa hiilineutraaliustavoitteen ajoissa. Ei näillä kirjauksilla, ei vaikka pormestariehdokkaan suulla olikin luvattu se saavuttaa. Ilmastoteot tulevat siis Kokoomuksen osalta pääosin ehdokkailta, ei ohjelmasta. Ja se on harmi se.
Lopputuloksena joudun antamaan Kokoomukselle ja heidän vaaliohjelmalleen vain kaksi ilmastotähteä viidestä.
SDP
Siirrytään sitten demareihin. Ja yllättäen heidän ohjelmansa oli melkein yhtä heikko kuin Kokoomuksellakin. Tässä tapauksessa kyse oli kuitenkin enemmänkin siitä, että se oli niin korkealta tasolta kirjoitettu ilmasto- ja ympäristöosuudeltaan, että todella moni asia jäi ”tavoitellaan hiilineutraaliutta” tai ”kiertotalous on tärkeää” -tasolle, joilla ei voinut antaa juuri missään kohtaa täysiä pisteitä. Mutta se erottaakin nyt siis demarit kokoomuksesta, että ohjelmassa on kirjoitettu lupaus olla hiilineutraali kaupunki 2030 mennessä ja yleinen tahtotila sieltä löytyy.
Ongelmana on myös täältä löytyvät liikennelinjaukset henkilöautoliikenteen suhteen jotka ovat, suoraan sanoen vähän huonoja. Demarien osalta siis, toisin kuin kokoomuksella, se hyvä ilmastosankari-ehdokas saisi ohjelmasta periaatteellista tukea. Mutta silti tämäkään ohjelma ei anna tarpeeksi lupauksia ja tukea tärkeisiin päätöksentekoihin.
Siispä SDP saa ohjelmastaan kolme ilmastotähteä viidestä.
Vasemmistoliitto
Vasemmisto on ollut useassa kohdassa ilmasto- ja ympäristömyönteinen puolue, mutta pitkähkö ja osittain myös hyvin yksityiskohtainen vaaliohjelma on jättänyt useamman aukon ilmasto-asioiden osalta. Vasemmiston ohjelma menetti paljon pisteitä sillä, että kirjatut tavoitteet olivat joiltain osin jopa turhankin pikkutarkkoja ja koska kaikkea ei voi kirjata, se jätti suuriakin aukkoja ilmastokriisin ratkaisemisen tapoihin. Tai siis siihen mitä mieltä vasemmisto eri toimenpiteistä onkaan.
Periaatteessa siis melko hyvä suoritus mutta tässäkin kohtaa vastuu toimenpiteiden aktiiviselle edistämiselle jää yksittäisille ehdokkaille ja se on huono asia se, vaikka ohjelma hiilineutraaliustavoitteeseen sitoutuukin. Eli hienoinen pettymys, että teeman osalta käsittely jäi pintapuoliseksi.
Silti asenne on selkeä ja siten Vasemmistoliitto saa neljä ilmastotähteä viidestä.
Vihreät
Lopulta oman puolueeni, eli Vihreiden ohjelma, joka, ei ehkä kenenkään yllätykseksi, pärjäsi tässä analyysissä parhaiten. Vihreiden ohjelmassa oli useita tarkkoja toimenpidemainintoja ja kautta linja, ei jäänyt epäselväksi että tätä tavoitetta kohti mennään ja itse asiassa Vihreiden ohjelmassa tuntui ainoana viidestä puolueesta ilmasto- ja ympäristökysymysten sisältyvän vähän koko politiikan ytimeen. Asiat eivät vain olleet lause tai kaksi muun seassa vaan koko homman yksi kulmakivistä. Noh.
Tokihan Vihreidenkään ohjelma ei ollut täydellinen ja tietyt osat jäivät tässäkin ohjelmassa nollille, mutta tämän luettuani voisin hyvinkin sanoa, että ohjelma ja siihen sitoutuneet ehdokkaat todellakin ovat valmiina toteuttamaan ihan kautta linjan kaikkia tarvittavia tekoja, että hiilineutraalius saavutettaisiin ennen vuotta 2030.
Vihreille viisi ilmastotähteä viidestä.
Ohjelmien tulkinta näin tarkkojen toimenpiteiden kautta oli mielenkiintoinen, joskin melko raskas, homma. Oli mielenkiintoista nähdä miten ilmastonmuutosta käsiteltiin joko haittana normaalille elämänä (persut), jonkinlaisena bisnesmahdollisuutena mutta asiana joka nyt on merkityksetöntä isossa kuvassa (Kokoomus), asiana joka pitäisi hoitaa kuntoon mutta ei oikein oteta kantaa että miten se tehdään (demarit ja vasemmisto) sekä tosiaan asia jonka pitäisi koskettaa kaikkea elämistä ja päätöksentekoa, eikä mitään toimenpidettä oikeastaan voi jättää enää tekemättä (vihreät).
Tämän kannalta on minulle siis itsestäänselvää mitä puoluetta itse toivoisin Tamperelaisten äänestävän, jos siis oikeasti halutaan tehdä Tampereesta hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä.
Muista äänestää vaaleissa, tutki ilmastovahti -sivustoa ja puolueiden vaaliohjelmia Vaaliohjelmissa on myös paljon muuta mielenkiintoista tulkittavaa näiden ilmasto- ja luontojuttujen lisäksi.
Kiitos kun jaksoit tänne asti, minä olen Tuomo Pekkanen ja tämä oli Tampereen paikallisten vaaliohjelmien ja hiilineutraalius -tiekartan toimenpiteiden vertaamista toisiinsa. Se on morjens!
Lähteet:
- Hiilineutraali Tampere 2030 tiekartta (pdf): https://www.tampere.fi/tiedostot/h/k63zEwnY3/Hiilineutraali_Tampere_2030_tiekartta.pdf
- Tampereen ilmastovahti (www): https://ilmastovahti.tampere.fi
- Tampereen Kokoomus, kuntavaaliohjelma (pdf): http://www.tamperelainenkokoomus.fi/app/uploads/2021/03/Tamperelaisen-kokoomuksen-kuntavaaliohjelma-2021_pitkä-versio-1.pdf
- Tampereen Perussuomalaiset, kuntavaaliohjelma (pdf): https://tampere.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/sites/187/2021/04/Tampereen-Perussuomalaisten-kuntavaaliohjelma-2021-2.pdf
- Tampereen SDP, kuntavaaliohjelma (pdf): https://www.sdptampere.fi/wp-content/uploads/2021/03/KUNTAVAALIOHJELMA2021.pdf
- Tampereen Vasemmisto, kuntavaaliohjelma (www): https://tampere.vas.fi/kuntavaaliohjelma-2021/
- Tampereen Vihreät, kuntavaaliohjelma (pdf): https://www.tampereenvihreat.fi/wp-content/uploads/2021/03/Tampereen-Vihreat_vaaliliite.pdf
- Kerätty ja kommentoitu data (www): http://bit.ly/OhjelmatVS2030